ŐSZI TÜZEK

2015. október 8., csütörtök

Volt egy kiskalácsom, rengeteg frissen szedett almám, dióm. Hűvösödik és kezdődő füstös őszillatot érzek. Már itt-ott fellobbanó tüzes színek. Eljött a máglyarakás ideje.



HOZZÁ: 1 kiskalács (megteszi a kifli is), 0,4 l tej, 1 csipet só,  4 tojássárgája - 2 evőkanál nádcukor, 4 alma, 8 evőkanál darált dió - 2 evőkanál nádcukor, 4 evőkanál baracklekvár, 4 tojásfehérje - 16 dkg porcukor -1/2 citrom leve

A szikkadt kalácsot vékony szeletekre vágom. A tojásokat szétválasztom, a sárgákat 2 evőkanál nádcukorral egy lábasban fehéredésig keverem és hozzáöntöm a meleg tejet. Forrásig melegítem, anélkül, hogy a tojás kicsapódjon, majd nyakonöntöm a kalácsszeleteket és állni hagyom. Az almákat hámozom, magházukat kiveszem és vékony karikákra szelem és a cukrozott dióba forgatom. Egy kisebb jénait kivajazok. A felpuhult kalácsszeleteket fektetem először le. Erre teszem a diós almát. Baracklekvárt csurgatok rá. Fóliával lefedem és kb. 20 percig  185 °C-on elősütöm. A tojásfehérjét csak most verem fel kemény habnak a porcukorral és a citromlével és az elősütött rakásra simítom. 150 °C-on további 20 percig sütöm, majd a sütővel együtt hagyom hűlni, hogy a hab ne essen össze (4 hab egyébként sem sok - összeesett). Legalább félórát pihentetem szeletelés előtt. Különben másnapra érnek össze igazán az ízei, ha marad belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése